1000-kronorssedel

Den nya 1000 kronorssedeln pryds av Dag Hammarskjöld

Den nya 1000 kronorssedeln pryds av Dag Hammarskjöld

Nya 1000 kronorssedelns framsida
Nya 1000 kronorssedelns baksida
Färg Gråbrun
Material Ickefluorescerande bomull
Mått 154 x 66 mm

DAG HAMMARSKJÖLD PRYDER DEN NYA 1000-KRONORSSEDELN

Dag Hammarskjöld är en världsmedborgare som blev mest känd för sitt framgångsrika arbete som FN:s generalsekreterare. Hans meritlista kan göras mycket lång och man kan nämna svensk nationalekonom, jurist, adelsman, ämbetsman, diplomat och författare.

Med sin insats både för Sverige och internationellt känns det naturligt att se porträttet av Dag Hammarskjöld på den nya 1000-kronorssedeln.

DAG HAMMARSKJÖLDS LIV OCH DÖD

Dags Hammarskjölds liv startade i den lilla staden Jönköping år 1905. Han föddes som fjärde och yngsta son till Hjalmar Hammarskjöld och hans maka Agnes. Uppväxten präglades med största sannolikhet tidigt av politik då hans far först blev diplomat i Köpenhamn och ett par år senare landshövding i Uppsala.  Dag växte i och med detta upp på Uppsala slott. Fadern var senare statsminister 1914-1917.

Dag hade lätte för sig i skolan och visade tidigt ett stort intellekt. Han tog studenten ed utmärkta betyg och påbörjade därefter studier vid Uppsala universitet. En mängd olika kurser ledde sedan till en filosofie kandidat. Han studerade även nationalekonomi, samhällsvetenskap och juridik vid universitetet. Efter 10 års studier hade han en gedigen kunskapsbank.

Hammarskjölds karriär påbörjades parallellt med studier och innefattar en diger lista av olika uppdrag inom både politik och ekonomi. Han var under ett antal år sekreterare i Finansdepartementet- den yngsta någonsin. Samtidigt som sina uppdrag i Sverige hade han tidigt också internationella uppdrag i bland annat USA och Storbritannien.

Den 7 april 1953 valdes han med 57 röster av 60 till FN:s generalskreterare. Hans arbete för OEEC och faktumet att Sovjetunionen hade bojkottat företrädaren Tryggve Lie (och de fyra förslagen som var innan Dag) gjorde att Dag Hammarskjöld fick posten. Han inledde sin tid starkt genom att få några amerikanska piloter frigivna som suttit fängslade sedan Koreakriget. Detta efter en rad omorganisationer inom kansliet.

Hans metoder och arbetssätt är tydligt förknippade med ”den tysta diplomatins strategin”. Under hans tid präglades omvärlden av många konflikter, som den gör än idag, men Hammarskjölds arbete är inte desto mindre viktigt.Kongokrisen var en av de stora konflikterna som krävde Hammarskjölds arbete och där det kalla kriget hade stor påverkan.

Dag Hammarskjöld dog natten mellan den 17 och 18 september då han var påväg mot ett möte med med Tshombe i Nordrhodesia. Under mystiska omständigheter störtade planet han färdades med och endast en person överlevde kraschen, men dog strax efter i sviterna av olyckan. Efteråt har det diskuterats och utretts ett flertal gånger angående orsakerna till olyckan, möjliga scenarion har varit sabotage, flygangrepp, tekniska fel på planet och den ”mänskliga faktorn”. Än idag är orsaken oklar. Dag Hammarskjölds kvarlevor flögs hem och han fick en TV-sänd begravning och gravsattes i familjegraven i Uppsala.

Han tilldelades 1961 Nobels fredspris postumt och i hans namn har sedan skapats både fonder och stiftelser med syfte att verka för fredsfrågor.

DEN NYA SEDELN PRYDS AV DAG HAMMARSKJÖLD

Porträttet av Dag Hammarskjöld präglar den nya 1000-kronorssedeln tillsammans med ett fredstema. På sedeln ser vi FN-emblemet, vi kan se en bild av FN:s högkvarter i New York och en olivkvist, klassisk fredssymbol. Under förstoring kan du läsa utdrag ur de mänskliga rättigheterna.

På baksidan fyller Lappland upp med motivet från Sareks nationalpark och världsarvet Laponia. Under bergsmotivet syns en symbolisk polcirkel ned en minitext efter en dikt av Dag Hammarskjöld – ”Mät aldrig bergets höjd förrän du nått toppen. Då ska du se hur lågt det var”.

En bild av fjällsippan som är Lapplands landskapsblomma och Sverigekartan med Lappland markerat i norr är övriga detaljer.