Färg | Violet |
Material | Ickefluorescerande bomull |
Mått | 120 x 66 mm |
Astrid Lindgren på den nya 20-kronorssedeln
Som motiv på den nya tjugokronorssedeln kommer vi att på framsidan få se Astrid Lindgren. På baksidan av sedeln har vi en klassisk bild av landskapet Småland tillsammans med ett motiv av Linnéa, Smålands landskapsblomma. Astrid Lindgren är en av våra mest folkkära författare. Med 150 miljoner sålda exemplar och böcker översatta till 95 språk har hon gjort avtryck i det svenska och internationella barnboksförfattandet på ett unikt sätt.
ASTRID LINDGRENS LIV
Astrid föddes, som Astrid Ericsson, år 1907 på gården Näs nära den småländska orten Vimmerby. Hennes föräldrar arrenderade gården där Astrid växte upp tillsammans med tre syskon, Gunnar, Stina och Ingegerd.
År 1926 flyttade hon upp till Stockholm. Vid den här tiden väntade hon sitt första barn som dock placerades i fosterhem de första åren. Efter ett par år som anställd gifte sig Astrid med Sture Lindgren. Hon fick hem sin son och födde tre år senare sitt andra barn, en flicka som döptes till Karin.
Det var också Karin som en dag i början på 1940-talet när hon låg sjuk i lunginflammation bad Astrid att berätta om Pippi Långstrump. Ett namn hon hittade på där och då och som kom att bli grunden till Astrids första berättelse om världens starkaste flicka.
Idag är det svårt att förstå att manuskriptet till Pippi Långstrump blev refuserat av dåtidens förläggare, men man ansåg att karaktären var alldeles för kontroversiell.
Astrid gav sig istället på en annan bok om flickan Britt-Marie som fick andra pris i en barnbokstävling hos Raben&Sjögren. År 1945 utlyste de ytterligare en tävling och här fick en omarbetad version av Pippi, en lite snällaste flicka, första pris. Astrid Lindgren fick härmed sitt genombrott.
Efter Pippi har det kommit mängder av böcker. Bland de mest kända figurerna kan nämnas Kalle Blomkvist (1951) Mio, min Mio (1954), Lillebror och Karlsson på taket (1955), Madicken (1960), Emil i Lönneberga (1963), Barnen på Saltkråkan (1964), Bröderna Lejonhjärta (1973) och Ronja Rövardotter (1981). Många av böckerna har även filmatiserats vilket ytterligare ökat intresset för Astrid Lindgren och hennes böcker.
Förutom barnböcker har Astrid Lindgren även skrivit en hel del insändare och debattartiklar inom olika områden. En av de mer kända texterna är ”Pomperipossa i Monismanien”, en satirisk saga som blev ett uppmärksammat inlägg i debatten om marginalskatt. Det sägs vara en av de bidragande faktorerna till socialdemokraternas fall vid riksdagsvalet 1976. Trots detta var Astrid Lindgren socialdemokratisk sympatisör hela livet.
Astrid fortsatte skriva och hade ett stort engagemang i samhället ända fram till sin död 2002. Begravningen höll en kunglig standard och bland gästerna kan nämnas både den kungliga familjen och statsminister Göran Persson. Under begravningen spelades musikstycken hon själv komponerat och hela ceremonin direktsändes i SVT2.
VARFÖR ASTRID LINDGREN PÅ 20-KRONORSSEDELN?
Att man väljer att sätta Astrid på 20-kronorssedeln har flera anledningar. En av de främsta är att denna sedeln är den som barn har mest kontakt med och därför väljer man att sätta Astrid Lindgrens ansikte på en lägre valör. Hon är också den av profilerna som valts som är mest känd bland allmänheten. På sedeln ser vi även Pippi Långstrump, en illustration av Ingrid Vang Nyman , och citat från böckerna om Pippi och från Astrid Lindgren själv.
Att välja Småland som landskap är naturligt eftersom det är här Astrid Lindgren växte upp och hon hämtade mycket av sin inspiration från de klassiska småländska miljöerna.