Färg | Grön |
Material | Ickefluorescerande bomull |
Mått | 140 x 66 mm |
INGMAR BERGMAN PÅ DEN NYA 200-KRONORSSEDELN
Den 1 oktober 2015 uppdateras vårt sedelutbud med en ny sedel – 200-kronors sedeln. Den första personen som ges äran att pryda denna sedel är Ingmar Bergman. Som de flesta vet var Bergman under stor del av sitt liv bosatt på Fårö, som tillhör Gotland, och det är också landskapet som delar motiv med Bergman.
INGMAR BERGMANS LIV
En av historiens främsta filmregissörer, så beskrivs Bergman idag och under sin levnadstid. Han föddes 1918 i Uppsala och växte upp med två syskon och sina föräldrar. Hans far var präst och det präglade mycket av hans uppväxt, med det kristna kärleksbudskapet å ena sidan och sträng uppfostran, disciplin och bestraffningar å andra sidan. Hans mor var sjuksköterska vid Sophiahemmet.
Ingmar började sin utbildning Palmgrenska samskolan och därefter Stockholms högskola. Under den här perioden fanns ingen filmskola att tillgå och skolan blev i stället att vara en del av olika produktioner och produktionsavdelningar. Ingmar Bergman började dock sin karriär inom teatern och första uppsättningen av en egen pjäs sattes upp 1942, Kaspers död. Vid den här tiden medverkade han även själv som skådespelare.
Utanför grindarna till legendariska Filmstaden stod Bergman i långa perioder i hopp om att bli upptäckt. Och så blev det till sist. 1940 fick Bergman chansen att komma innanför grindarna och arbeta först under Stina Bergman fru till en av Ingrid Bergmans tidiga idoler, Hjalmar Bergman. Hans egen filmdebut blev sedermera Hets (1944) som baserades på hans tidiga skolmannen.
Efter detta fortsatte Ingmar Bergmans karriär i hög fart. Under hela tiden har han kombinerat filmen och teatern han beskrev relationen emellan som: ”Teatern är som en trogen hustru men filmen är som min älskarinna”. Han stötte under sina verksamma år på både med och motgångar. Han gjorde sig känd för att göra filmer med liten produktionskostnad trots att filmvärldens inflation i budget för projekten. Många projekt blev dock aldrig av utan stannade ofta vid idéer och trots ett ständigt intresse från andra regissörer förblev Bergmans innersta krets en mycket lite skara.
Han använde sig ofta av samma skådespelare och annan personal runt filmandet och detta gjorde hans senare filmer extremt effektiva. Bland skådespelarna kan nämnas Max von Sydow, Bibi Andersson, Harriet Andersson och Gunnar Björnstrand. Som huvudfotografer har han främst arbetat med två personer först Gunnar Fischer och efter 1960 ersattes han med Sven Nykvist.
Bland de mest kända produktionerna bör nämnas Fanny och Alexander (1982) och Det sjunde inseglet (1957). Han har dock tagit emot priser internationellt för ett tiotal filmer.
Ingmar Bergman var gift totalt fem gånger och fick i de olika äktenskapen totalt 8 barn. Han hade även fler längre förhållanden under de tidsperioderna. Han ligger dock begravd med sin sista fru, Ingrid Bergman. Många av barnen har följt i sin fars fotspår och arbetat son skådespelare eller regissörer.
200-KRONORSSEDELNS MOTIV – INGMAR BERGMAN OCH GOTLAND
De flesta som känner till Bergman känner också till hans kärlek till ön Fårö, en ö nordost om Gotland. Hit kom han första gången 1960 och sedan dess har det spelats in flera filmer och Bergman var bosatt här under långa perioder och ligger även begravd.
Framsidan av sedeln visar oss ett porträtt av Ingmar Bergman, tillsammans med en klassisk filmklappa. Man kan med förstoring läsa citat ur Fanny och Alexander och citat från Bergman själv.
Baksidan av sedeln pryds av ett klassiskt Gotlands kännetecken i forma av raukar (naturliga stenformationer) från Fårö. Gotlands landskapsblomma, murgrönan, och den obligatoriska kartbilden över Sverige med Gotland markerat.