50-kronorssedel

Den nya 50 kronorssedeln pryds av Evert Taube

Den nya 50 kronorssedeln pryds av Evert Taube

Nya 50 kronorssedelns framsida
Nya 50 kronorssedelns baksida
Färg Gul och Orange
Material Ickefluorescerande bomull
Mått 126 x 66 mm

DEN NYA 50-KRONORSSEDELNS MOTIV ÄR EVERT TAUBE

På 50-kronorssedeln hittar vi nationalskalden Evert Taube tillsammans med motiv från landskapet Bohuslän. Med visor som Så länge skutan kan gå och Sjösalavals gör sig Evert Taube välförtjänt av en plats på våra sedlar och ger även yngre generationer en uppfattning om denna man som hade många strängar på sin luta

EVERT TAUBES LIV

Evert Taube föddes 1880 i Göteborg. Son till Carl Gunnar Taube och Julia Sofia Jacobsdotter. Han var nummer fyra i en skara som skulle bli tretton syskon. När Evert Taube föddes trodde man första att han var döfödd och man la den lilla pojken på ett bord, men när läkaren skulle skriva dödsattesten insåg han att det var liv i barnet.

Taube har ofta beskrivit sin barndom som en oerhört lycklig tid där fiske och sjöfart var en stor del av hans liv. Detta är föga förvånande då hans far var sjökapten och fyrmästare, och likaså var hans båda morbröder fyrmästare.  Familjen Taube var bosatt på ön Vinga där det vid den här tiden fanns fyra andra familjer och öns barn skolades tillsammans. Även i hemmet skedde dock en stor del av hans undervisning då fadenr hade ett stort intresse för litteratur och språk. I skolan var Evert Taube n medelmåtig elev ned bäst betyg i välskrivning, sång och svenska. Matematik var däremot inte ett favorit ämne och detta hindrade föräldrarnas önskan om att han skulle börja i läroverk.

Under de sena skolåren utökade Evert sina kunskaper inom konst och måleri. År 1906 när familjen hade bott i Göteborg under ca ett års tid rymde Evert Taube till Stockholm för att bli konstnär. Tiden i Stockholm blev dock både fattig och kort. Under 1907 kom Taubes far och ställde ultimatum, och resultatet blev att Evert Taube gick till sjöss. Erfarenheterna från dessa resor genererade i många visor och material.

Härefter följde år på sjöss och efter värnplikten började hans väg inom musik och efterhand även författande och konstnärskap. Under 1930-talet var Evert Taube en av de högst betalde författarna. Då hade han en grundlön på 100 kr i veckan från Stockholms-Tidningen och utöver det fick han gage vid uppträdanden och 750 kr årligen för rätten till hans visor från His Master’s Voice.

Evert Taube han också med en del romantik i sitt liv. Han var under två år förlovad med en Malin Engström, men denna bröts sedan han träffade kvinnan Astri Bergman. De förlovade sig efter ett par månader, något som ogillades av Astris far, Herman Bergman. Han tvingade dem att bryta också denna förlovning. Några år senare hade dock han dock ändrat sin åsikt. Paret Taube fick fyra barn tillsammans och hade intresset för konst gemensamt. Utöver dessa hade även Evert Taube ännu en dotter Kirsten Kruse efter en kort romans med danskan Ingeborg Østergaard.

Evert Taube dog 1976 och ligger begraven i Maria Magdalena kyrkogård i Stockholm.

EVERT TAUBE OCH BOHUSLÄN PÅ 50-KRONORSSEDELN

50-kronorssedeln och dess motiv är alltså Evert Taube på framsidan. Tillsammans med noterna till visan ”Så länge skutan kan gå” i bakgrunden och ett skepp. Skeppet och havet är något som är ett återkommande tema i visorna. Ned förstoringsglas kan man läsa textdelar ur ”Sjösala vals” även den en visa av Evert Taube.

Baksidan pryds av motiv från Bohuslän. Dels ett fyrmotiv där förlagan är Bissens fyr i Tanum. I centrum av 50-kronorssedelns baksida ser man Hällristning av Vitlyckehällen i Tanumshede som ingår i UNESCOs världsarvslista.

Till sist kan man se Bohuslän markerat på Sverigekarten och förstås Bohusläns landskapsblomma vildkaprifol.