Färg | Röd |
Material | Ickefluorescerande bomull |
Mått | 147 x 66 mm |
BIRGIT NILSSON PÅ DEN NYA 500-KRONORSSEDELN
En av våra största sångerskor Birgit Nilsson får ta över 500-kronorssedeln efter Karl XI (1655-1697). Hon syns på sedeln tillsammans med Skåne, landskapet där hon växte upp och under hela sitt liv höll väldigt kärt.
BIRGIT NILSSONS LIV OCH KARRIÄR
Birgit Nilsson föddes 1918 i Västra Karups socken. Hon var enda dotter till makarna Nils Petter Svensson och Justina Svensson. Redan tidigt visade Birgit intresse för musiken och sjöng och spelade gärna, hon lärde sig spela orgel hos grannen som 4-åring och snart blev fadern tvungen att köpa en egen till orgel till henne.
Birgits musikundervisning skedde till en början i Västra Karups kyrkokör och hon tog även pianolektioner. Tack vare detta fick hon kontakt med Ragnar Blennow i Åstorp. Under två års tid undervisades hon av Blennow som sedan rekommenderade henne att söka till Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där hon kom in och fortsatte sin utbildning.
Hon undervisades sedan i åtta år innan hon gjorde sin debut vid Kungliga Operan. Det blev som inhoppare i rollen som Agathe i Friskytten av Carl Maria von Weber. Det stora genombrottet kom sedan med Lady Macbeth i Verdis opera Macbeth. Detta banade sedan väg för ca 25 olika roller.
Birgit Nilsson har uppträtt på de största operahusen runt om i världen. Från Wien och Sydney till Tokyo och Milano. Hon har spelat över 25 olika roller men anses framförallt ha varit dåtidens mest framstående Wagnersopran bland annat som Isolde och Brünnhilde. Bland andra paradroller kan nämnas Puccinis Turandot och Strauss Elektra och Salome. Birgit hade en lång och framgångsrik karriär som varade i nästan 40 år. Hon gjorde sin sista föreställning år 1975 i Frankfurt som Elektra.
År 1945 träffade Birgit Nilsson sin blivande make Bertil Niklasson under en tågresa. De gifter sig tre åt senare och delade sedan hela livet ihop. Bertil följde med på en del av alla de resor Birgit gjorde, men hade sitt eget arbete hemma. Relationen beskrivs som ett stort stöd för Birgit under alla år och hon uppskattade känslan av att vara en vanlig kvinna hemma i sitt hem och inte sättas på den stora Operadivans piedestal.
Efter att hon avslutat sin karriär återgick hon till att stötta och utveckla hembygden och både arrangerad konserter och höll i masterklasser både i Sverige och utomlands. Hennes engagemang för unga musiker gjorde att Birgit instiftade ett nationellt stipendium 1969, detta har delats ut sen dess med ojämna mellanrum. Stipendiet omfattade år 1973 15.000 svenska kronor, vilket då motsvarades av drygt 100.000 svenska kronor. Hon har också fått ge namn till det största priset inom klassisk musik, The Birgit Nilsson Prize, med en prissumma på 1 miljon amerikanska dollar.
På juldagen 2005 avled Birgit Nilsson stila i sitt hem, 87 år gammal.
BIRGIT NILSSON OCH SKÅNE PÅ DEN NYA 500-KRONORSSEDELN
Den nya 500-kronorssedeln får att musikaliskt tema med Birgit Nilsson, förutom porträttet på operasångerskan ser vi en bild från repetition av första akten av Valkyria med Birgit Nilsson som kan ses i rollen som Brünnhilde. En G-klav, som också hör till en av säkerhetsdetaljerna och skiftar i färg, syns till vänster på sedeln. Alla roller som Birgit Nilsson har spelat går också att läsa under förstoring.
Baksidan har den klassiska Öresundsbron som blickfång. Här finns också en bild på Skånes landskapsblomma – prästkragen och kartbilden över Sverige med Skåne markerat längst ner.