Gammal 20-kronorssedel

På den gamla 20 kronorssedeln hittar vi Selma Lagerlöf

På den gamla 20 kronorssedeln hittar vi Selma Lagerlöf

Den gamla 20 kronorssedelns framsida
Gamla 20 kronorssedelns baksida
Togs i bruk1997
FärgViolett
MaterialIckefluorescerande bomull
Mått120 x 67 mm

20-KRONORSSEDELN

Den 20-kronorssedeln som är giltig till och med 30 juni 2016 har ett så välkänt motiv att den i vardagstal har fått ett eget namn och kallas ”Selman”. Namnet kommer förstås från kvinnan som pryder 20-kronorssedeln, Selma Lagerlöf.

SEDELNS FRAMSIDA

Selma Lagerlöf levde 1858-1940 och var en vårt lands mest uppskattade författare. Hon debuterade 1891 med boken Gösta Berlings saga och hon var den första kvinna att tilldelas Nobels litteraturpris (1909). Hon var också den första kvinnan att sitta i Svenska Akademien. På sedeln är porträttet graverat efter ett fotografi från Jaegers ateljé (1922), till vänster om porträttet ses ett hästekipage där Selma Lagerlöf själv är en av passagerarna.

De små mikrotexterna på sedelns framsida är utdrag ur Gösta Berlings saga. Selma Lagerlöfs debutroman utspelar sig i Värmlands djupa skogar, i klassiska bruks- och herrgårdsmiljöer. Precis där Selma hade sin egna rötter. Selma Lagerlöf föddes och dog på gården Mårbacka.

Texterna:
”Äntligen stod prästen i predikstolen. Församlingens huvuden lyftes. Så, där var han ändå! Det skulle inte bli mässfall denna söndagen såsom den förra och många söndagar förut.”

”Sjön har sina källor ganska långt upp i norr och där är ett härligt land för en sjö skogen och bergen upphöra aldrig att samla vatten åt den strömmar och bäckar störta ned i den året om den har fin vit sand.”

SEDELNS BAKSIDA

Baksidan har istället ägnats åt ett annat av Selma Lagerlöfs verk, Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Boken som från början skrevs som en undervisningsbok i svensk geografi blev snabbt oerhört populär. Den var fram till Astrid Lindgren och boken om Pippi Långstrump, den svenska barnbok som översatts till flest språk alltså hela 60 stycken. Boken beskriver en resa med pojken Nils Holgersson som är en pyssling och tillsammans med gåsen Mårten flyger genom Sverige.

På sedeln ses gåsen och Nils flyga över den skånska slätten, med åkrar och fält under sig. Man kan också se Glimmingehus, som är Nordens bäst bevarade borg från medeltiden.

Efter över 20 år som ansikte för 20-kronorssedeln kommer den nya sedeln istället prydas av Astrid Lindgren.