Gammal 50-kronorssedel

Den nya 50 kronorssedeln pryds av Jenny Lind

Den gamla 50 kronorssedeln pryds av Jenny Lind

Den gamla 50 kronorssedelns framsida
Gamla 50 kronorssedelns baksida
Togs i bruk2006
FärgGul
MaterialIckefluorescerande bomull
Mått120 x 77 mm

50-KRONORSSEDELN

Jenny Lind var vårt lands första internationellt berömda sångerska och hon pryder även 50-kronorssedeln sedan 1996. Det har sedan tidigare funnits sex andra 50-kronorssedlar varav en är en tidigare variant

SEDELNS FRAMSIDA

Sedelns tema är utan tvekan musiken. I bakgrunden syns noter ur Vincenzo Bellinis opera Norma. Porträttet på Jenny Lind är ursprungligen en litografi från ca 1845. Till vänster om Jenny Lind kan vi se Stockholms gamla operahus, som revs 1892. Jenny Lind uppträdde för sista gången i Sverige på den här scenen år 1848.

På sedelns framsida kan också en mikrotext läsas under förstoring:
”Musik överbringar ett profetiskt budskap vilket uppenbarar en högre livsform som mänskligheten utvecklar sig riktning mot och det är på grund av detta budskap som musik appellerar till människor av alla raser och nationaliteter.”

Detta är citat av Arnold Schönberg, en kompositör som föddes i Österrike men flyttade till USA innan andra världskriget och nazismens linda.

Jenny Lind upptäcktes tidigt som talang och fick stora möjligheter att utveckla sin sångröst. Precis som Birgit Nilsson(pryder framsidan av den nya 500-kronorssedeln) debuterade hon som Agathe i operan FriskyttenHon var en sopran och turnerade över hela världen. Hon ägnade mycket tanke och engagemang åt välgörenhet och skänkte stora summor pengar.

SEDELNS BAKSIDA

Baksidan av sedeln pryds av en silverbasharpa och dess tonförråd. Silverbasharpan är en variant av nyckelharpan och skapades år 1838. Man kan i bakgrunden se en del ur partituret till Sven-David Sandströms verk Bilder för slagverk och orkester och en stiliserad bild av ett svenskt landskap. Sven-David Sandström är en svensk tonsättare och professor som har gjort sig känd både i Sverige och internationellt.